Veel dingen zijn algemeen bekend over Champagne: dat het alleen geproduceerd kan worden binnen de grenzen van de gelijknamige regio, dat het gemaakt wordt door tweede gisting op fles en dat het vinificatieproces - de bekende méthode champenoise - waarschijnlijk (zij het met enige twijfel over auteurschap) werd geperfectioneerd door Dom Pierre Pérignon. Maar niet iedereen kent de verschillende soorten en weet welk etiket je moet ontkurken naargelang je smaak.
Hier lees je hoe je champagne kiest op basis van het type en hoe je het combineert met eten!
Vergelijking van champagnesoorten
De eeuwenoude geschiedenis van Champagne en de constante verfijning van de productietechnieken hebben in de loop der jaren geleid tot talloze varianten, die deze fijne Franse mousserende wijn onderscheiden op basis van kleur, vinificatietechniek, zoetheid, Cru en oogstjaar.
Onderscheid naar kleur en vinificatie
Gemaakt van voornamelijk Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier druiven, hangt het onderscheid in kleur van een Champagne af van hoe ze gevinifieerd worden:
- Blanc de Blancs: dit is de meest verspreide productiestijl, verkregen uit de witte vinificatie van witte druiven, in dit geval uitsluitend Chardonnay. Hij heeft een delicaat en elegant profiel en organoleptische toetsen waaronder citrusgeuren opvallen.
- Blanc de Noirs: worden verkregen uit de witte vinificatie van zwarte druiven zoals pinot noir en meunier. Na een zachte persing worden de schillen onmiddellijk van de most gescheiden om de most niet te veel te kleuren. De smaak is gestructureerder en complexer en wordt vooral gekenmerkt door toetsen van rood fruit.
- Rosé: Rosé champagne wordt gemaakt door rode en witte wijnen uit de streek te mengen of door de schillen van Pinot Noir en Meunier langer te laten macereren in contact met de most. Ze zijn fris, bloemig en fruitig en worden in de mond gekenmerkt door een uitgesproken mineraliteit.
Onderscheid naar dosering
Tijdens de verschillende stadia van de vinificatie van de Champagne kan de producent de dosering kiezen, dat wil zeggen de zoetheid die kenmerkend is voor de uiteindelijke opbrengst, door de hoeveelheid suiker te moduleren die aanwezig is in de likeur d'expédition, die na het degorgeren aan de fles wordt toegevoegd. Op basis van het percentage kunnen verschillende Champagnes worden onderscheiden in:
- Brut Nature: 0-3 g suiker per liter.
- Extra Brut: 3-6 g suiker per liter.
- Brut: 6-12 g suiker per liter.
- Extra Dry: 12-17 g suiker per liter.
- Droog: 17-32 g suiker per liter.
- Demi-Sec: 32-50 g suiker per liter.
- Doux: > 50 g suiker per liter.
Onderscheid door Cru
De term Cru (letterlijk groei) ontstond als een methode om de prijs van een Champagne te bepalen, maar vandaag geeft het de oorsprong van deze Franse mousserende wijn aan van een specifieke wijngaard of een bepaald gebied, meestal om de historische kwaliteit ervan te classificeren.
Als je op zoek bent naar een Champagne met een goede prijs, kies dan voor een Premier Cru of een Grand Cru:
- Grand Cru: omvat Champagne van de hoogste kwaliteit, afkomstig van terroirs met uitstekende eigenschappen, in de beste productiegebieden van de Champagne. Er zijn in totaal 17 Grand Cru gemeenten in de regio.
- Premier Cru: kwaliteitswijnen die in bepaalde delen van de regio worden geproduceerd, maar inferieur zijn aan de Grand Cru. In de Champagne zijn er 44.
Onderscheid naar vintage
Bij het kiezen van de beste Champagnes om minstens één keer in je leven te proberen, is het oogstjaar ook relevant, omdat het invloed heeft op de kwaliteit en de kenmerken van de wijn:
- Sans année: 90% van de Champagnes behoren tot dit type en worden verkregen door wijnen uit verschillende jaargangen met elkaar te mengen. Het zijn de producenten die de jaargangen bepalen, om zo organoleptische continuïteit te creëren. Ze zijn echter minder kostbaar en goedkoper dan de Millésimes.
- Millésime: Vintage Champagnes zijn vrij zeldzaam en worden zeer gewaardeerd. Ze worden gemaakt met druiven van één enkel oogstjaar, dat de producenten een goede oogst heeft opgeleverd. Deze keuze wordt weerspiegeld in de organoleptische kenmerken van de wijn, die een unieke en bijzondere stijl heeft, gekoppeld aan de klimatologische omstandigheden van een specifiek oogstjaar.
Hoe Champagne te kiezen en te combineren: 4 onmisbare merken
Het is moeilijk om de elegante en verfijnde wereld van Champagne te ervaren zonder meer dan één variëteit te proberen, daarom stelt Giordano Vini vier uitstekende etiketten voor om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.
1. Champagne Blanc De Blancs Grand Cru (H3)
Deze recensie opent met de populairste Champagnestijl - die van de witte vinificatie - maar behorend tot de zeldzaamste en meest gewaardeerde Cru. Als je de beste Champagne wilt ervaren - of op zijn minst een van de beste - dan is dit het juiste label om mee te beginnen: een Champagne Blanc De Blancs Grand Cru.
Zijn strogele kleur, gevlekt met gouden schakeringen, lijkt niets speciaals te hebben in vergelijking met veel andere gelijkaardige producten, maar bij het proeven wordt meteen de uitmuntendheid van dit product duidelijk, dat zich uit in overtuigende toetsen van rijp wit fruit en bloemen, verfrist door citrustonen en de typische toetsen van broodkorst. De uitgesproken mineraliteit en zachte slok overtuigen het gehemelte.
Op tafel is het een uitstekende metgezel voor aperitieven, van de meer verfijnde met oesters en kaviaar tot de meer luchtige met gemengde gebakken vis, vis fingerfood, crudités met tonijn, mini-zalmcroissants en sandwiches. Het is ook uitstekend voor hoofdgerechten met zeevruchten, van spaghetti allo scoglio tot risotto met inktvisinkt en gebakken visfilets.
2. Champagne "Cuvée Alexia" Rosé
Na de Blanc de Blancs is het ook de moeite waard om een rosé te proberen, goed vertegenwoordigd door een Champagne 'Cuvée Alexia' Rosé. Wat het eerst opvalt aan dit product is zijn kleur, een helder en stralend roze dat in het oog springt en uitnodigt om te proeven. De neus kan dan genieten van het organoleptische boeket dat sierlijke en elegante toetsen van wilde aardbeien en rozen mengt, terwijl de slok, bevredigend en fris, de fruitige ziel van deze wijn bevestigt.
De beste combinaties met deze champagne zijn nog steeds visgerechten, maar niet de meest verfijnde. Zin in een avondje elegantie met vrienden? Ontkurk deze fles bij een rijke visbarbecue: hij past goed bij gegrilde zalm, zwaardvis en reuzengarnalen!
3. Champagne Blanc De Noirs Brut (H3)
Met een slok Champagne Blanc De Noirs Brut ervaar je de organoleptische tonen van een Franse mousserende wijn die in het wit wordt gevinifieerd uit zwarte druiven, in dit geval Pinot Noir.
De productietechnieken volgen de eisen van de biologische landbouw en de vinificatie gebeurt met natuurlijke gisten en een rijping van minstens 3 jaar. Het resultaat is uitzonderlijk: de variëteit komt tot uiting in de aroma's, met onmiskenbare toetsen van bessen, met een minerale toets die alles verfrist en de altijd aanwezige nuance van gist.
Bij een vismenu maakt dit product altijd een geweldige indruk, maar waarom zou je het niet proberen bij een lunch of diner met wit vlees? Een klassieke gebraden kip met aardappelen, een mixed grill of een frisse salade van kip en sperziebonen vinden in deze wijn de perfecte begeleiding.
4. Champagne "Baron Fuenté" Grand Millésime
Het wijnjaar 2013 leverde een uitstekend Frans wijnjaar op, de Champagne 'Baron Fuenté' Grand Millésime. De lange rijping op fles gaf dit product een elegante gouden tint.
Het aromatische bouquet heeft alles te danken aan de blend van Chardonnay en Pinot Meunier, met een klein percentage Pinot Noir, die delicate toetsen van witte perzik, citrus en rood fruit creëren. Fris en levendig prikkelt hij het gehemelte met een fijn perlage en een volle smaak.
Als je Champagne combineert met eten, heb je keuze te over. Deze wijn doet het even goed bij aperitieven en hors d'oeuvres als bij hoofdgerechten, maar hij blijkt een echte ontdekking bij een rijk kaasplankje.
Champagne: oorsprong en productiemethoden van de koning van de bubbels
De wijnproductie in de Champagnestreek in Frankrijk heeft een oude oorsprong, die teruggaat tot de Romeinse bezetting van het gebied en in de 5e eeuw werd voortgezet bij de lokale bevolking. De lokale producten kenden een groot succes, vooral aan de eerste adellijke hoven, maar de Honderdjarige Oorlog stond het beheer van de wijngaarden in de weg.
De geschiedenis van de Champagne begon officieel in de 17e eeuw, toen de jonge benedictijner monnik Dom Pierre Pérignon zich vestigde in de abdij van Saint-Pierre d'Hautvillers. Hij was niet degene die de mousserende wijn uitvond, maar hij perfectioneerde de productietechnieken en stabiliseerde ze door een geprogrammeerde tweede gisting in de fles (en niet toevallig, zoals bij de meeste mousserende wijnen het geval was).
De techniek die hij ontwikkelde - de zogenaamde Champenoise methode - werd uitgebreid door anderen, die geleidelijk de productiestappen perfectioneerden waaraan het volgende hoofdstuk is gewijd.
Champenoise stap voor stap methode
De productiemethode van Champagne, die de traditionele methode of - meer specifiek - de méthode champenoise wordt genoemd, is voornamelijk gebaseerd op de tweede gisting op fles. Hierdoor ontstaan de beroemde bubbels en krijgt het product zijn typische gistaroma.
De productiestappen kunnen in deze punten worden samengevat:
- Primaire gisting: de most wordt gefermenteerd in kuipen. Het contact tussen de zorgvuldig geselecteerde gisten en de suiker brengt de eerste gisting op gang, die verantwoordelijk is voor de productie van koolzuurgas en de vorming van bruisen.
- Mengen: de wijn die wordt verkregen uit de eerste gisting moet evenwichtig zijn. Daarom worden verschillende soorten stille wijn Er is niet één recept voor deze stap, omdat elke producent volgens zijn eigen inspiratie te werk kan gaan, wat resulteert in de assemblage, oftewel de cuvée.
- Prise de mousse: een speciaal mengsel van wijn, suiker, gist en andere voedingsstoffen, liqueur de tirage genaamd, wordt toegevoegd aan de versneden wijnen en het geheel wordt gebotteld. Deze vloeistof is essentieel om de tweede gisting in de fles te starten, het maken van schuim (Prise de mousse).
- Rijping: de mousserende wijn moet minstens 9 maanden rijpen in de fles. Tijdens deze periode rust de wijn in de kelder, naar voren gekanteld in speciale houten rekken die pupitres worden genoemd.
- Dégorgement: om de helderheid van het product te bevorderen en het te scheiden van gistresten, worden de flessen twee keer per dag gedraaid. De droesem verzamelt zich tegen de kurk, die vervolgens wordt bevroren in een speciale vloeistof. Het ijs en de droesemresten worden uiteindelijk ontkurkt tijdens een fase die disgorgement of dégorgement wordt genoemd.
- Dosering: bij het degorgement gaat een deel van de Champagne samen met de gist verloren. Daarom moet de fles worden bijgevuld met een nieuw mengsel, de zogenaamde liqueur d'expédition. Ook hier verschilt het recept van producent tot producent, waardoor het product unieke eigenschappen krijgt.
- Verpakking: de laatste fase na de rijpingsperiode is het verpakken, waarbij de flessen worden verzegeld met een metalen kurk en op de markt worden gebracht.
Heb je de juiste Champagne voor jou gekozen? Mis de beste merken in de Giordano Vini catalogus niet!