Zomerse hoofdgerechten: ideeën en wijnarrangementen

De zomer draait om afwisseling en kleur, zelfs bij wijnarrangementen!

Zomerse hoofdgerechten: ideeën en wijnarrangementen

Datum van publicatie: 20/08/2024

Wanneer de temperaturen stijgen en de koelere seizoenen plaatsmaken voor de zomer, wordt de tafel verrijkt met smakelijke en kleurrijke gerechten! Niet alleen frisse salades, maar ook gemengde grillgerechten, visfilets, capresegerechten en heerlijke porties parmigiana, zonder ooit de juiste fles te vergeten!

De wereld van rode, rosé en witte wijnen heeft veel te bieden voor wie een maaltijd in gezelschap wil organiseren: hier zijn dus de beste wijnen voor bij 5 zomerse hoofdgerechten!

 

Het is grilltijd (van vis, vlees en groenten) en wijn!

 

De zomer is de ideale tijd om weer te grillen en vlees, vis en groenten te bereiden in de tuin of thuis op het balkon. Er is iets poëtisch aan de anticipatie van het koken, de aroma's die vrijkomen van de grill en het sissen van het eten. Een nog sfeervollere sfeer wordt gecreëerd wanneer een fles wijn wordt ontkurkt die bij de gelegenheid past.

 

Het hangt allemaal af van de keuze van de ingrediënten. Bij rood vlees is een product met donkere bessen bijna een must, vooral als het aromatisch en vol is, zoals een Bonarda dell'Oltrepò Pavese DOC, fruitig en levendig, maar ook geschikt voor consumptie in de zomer zonder verplichtingen, dankzij het niet te hoge tannineniveau. Voor wit vlees kun je daarentegen kiezen voor een Schiava, een minder volle wijn die over het algemeen zacht en fris is, maar net zo geurig.

 

Gegrilde vis is het toppunt van variatie en smaak. Tussen schelpdieren, weekdieren en vissteaks is het niet eenvoudig om één wijn te kiezen die geschikt is voor de hele maaltijd, maar aan opties geen gebrek. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je een fles Vermentino ontkurken, die alles in zich heeft om perfect bij visgerechten te passen: een aromatisch boeket dat bloemsuggesties verwelkomt, citrustonen die de intense tonen van de vis verzachten en een verfrissende smaak met een licht bittere nasmaak.

 

En hoe zit het met groenten? Veganisten, vegetariërs en groenteliefhebbers in het algemeen kunnen gerust zijn: wijn-spijs combinaties kunnen ook hier enorme voldoening geven. De ideale kandidaat om dit soort grillen te begeleiden is een Pinot Bianco, vol en met een onweerstaanbaar aromatisch profiel, die de mond kan reinigen van de bittere nasmaak die de groenten tijdens het grillen hebben gekregen.

 

Vitello tonnato: de beste wijnen bij zomerse hoofdgerechten zoals deze

 

vino da abbinare al vitello tonnato

 

 

Vitello tonnato ontstond in de 18e eeuw in Piemonte en is niet bepaald een origineel gerecht, maar één ding is zeker: het is een tijdloze klassieker uit de zomerse keuken!

Waaraan dankt het zijn grote succes? Aan de malsheid van het kalfsvlees - gemarineerd en geserveerd in dunne plakjes - en de smakelijkheid van de saus, gemaakt met tonijn in olie, kappertjes, hardgekookte eieren en olijfolie (of - in de sneller te bereiden varianten - met mayonaise in plaats van de laatste twee ingrediënten).

 

Een smaakexplosie dus, waarbij ingrediënten van land en zee in één bereiding worden gecombineerd. De combinatie van zomerse hoofdgerechten en wijn moet in dit geval zorgvuldig worden afgewogen, omdat een te licht product kan lijden onder de intensiteit van het gerecht.

Maak in plaats daarvan plaats voor al die producten die opvallen door hun body en structuur, zoals een Chardonnay Piemonte DOC. Met zijn volle smaak en interessante aromatische profiel deelt deze wijn niet alleen zijn Piemontese oorsprong met vitello tonnato, maar ook zijn hartigheid. Chardonnay verovert bij de eerste smaak dankzij zijn fijne bouquet en volle smaak.

 

Aubergine parmigiana: een smaakexplosie!

 

Het is waar dat aubergine parmigiana niet een van de meest frisse hoofdgerechtideeën voor de zomer is, maar het is zeker een heerlijke keuze voor wie seizoensgroenten wil eten zonder aan smaak in te boeten. Heerlijk, omhullend en vol van smaak is parmigiana een echte traktatie voor het gehemelte, vooral in combinatie met de juiste wijn.

 

In dit geval kan de fles worden gekozen met twee centrale elementen in gedachten: de zoete en lichtzure smaak van de tomatensaus en de intense smaak van de gebakken aubergines. Van alle wijnen die beide elementen kunnen combineren - een vaardigheid die zeker niet vanzelfsprekend is - springen de volle, levendige en gestructureerde rode wijnen er bovenuit. Aan de andere kant is er veel pit nodig om de intense tonen van een gerecht als dit te begeleiden!

 

Een uitstekende keuze is om een fles Nero d'Avola Sicilia DOC te ontkurken, een Siciliaanse wijn die elegant en overtuigend is met zijn purperrode kleur. In de neus is hij fruitig, in de mond biedt hij een onvergetelijke smaakervaring dankzij een discrete tanninecomponent en een volle smaak die goed samengaat met een flinke portie parmigiana.

 

Zalmfilet, een eenvoudig idee om de zee op tafel te brengen

 

Een van de beste recepten voor zomerse hoofdgerechten is gebakken zalmfilet, gekruid met een kneepje citroen, op een bedje van rucola of met toevoeging van wat aromatische kruiden, zoals rozemarijn of tijm. Of waarom niet, alle drie!

 

Een goede wijn voor bij dit recept moet dus rekening houden met deze variabelen en zich goed aanpassen aan het discrete niveau van onopvallendheid van deze vis.

De keuze kan vallen op een Bardolino Chiaretto DOC, een van de beste roséwijnen voor zomerse hoofdgerechten. Met zijn elegante, fruitige aroma's en opmerkelijke zachtheid in de mond begeleidt dit product het recept met een onweerstaanbare frisheid, die de smaken begeleidt zonder ze ooit te temperen. 

 

 

Caprese, een geweldige zomerklassieker

 

Caprese is snel te bereiden, goedkoop en gemakkelijk aan te passen aan zomerse menu's. Het wordt traditioneel beschouwd als een salade, maar wordt vaak gegeten als een fris hoofdgerecht. Op zomerse dagen wanneer de zon hoog staat en vlees- en visgerechten te veeleisend lijken, is dit gerecht de perfecte oplossing.

 

Er zijn maar heel weinig ingrediënten nodig om alle smaak van de Caprese op tafel te brengen: gesneden tomaten en mozzarella (nog beter als buffelmozzarella), een paar basilicumblaadjes (oregano, voor wie een uitgesprokener aroma wil) en een drupje extra vierge olijfolie om alles op smaak te brengen.

 

Zoveel eenvoud moet worden versterkt door de juiste fles te ontkurken. Een van de beste wijnen bij een Caprese is Falanghina, de trots van Zuid-Italië, fris en harmonieus. In het glas drukt hij al zijn elegantie uit met zijn heldere, strogele kleur, maar bij het proeven onthult hij zijn grote potentieel: een aromatisch profiel met citrussuggesties en een smaak die het gehemelte prikkelt dankzij zijn aangename frisheid.

 

 

 

Breng voor je zomerlunches de beste labels op tafel. Weet je het nog niet? Laat Giordano Wijnen je helpen! 

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog