Syrah-wijn: geschiedenis, kenmerken en combinaties

Een internationale, krachtige en veelzijdige wijn die de wereld heeft veroverd

Syrah-wijn: geschiedenis, kenmerken en combinaties

Datum van publicatie: 15/10/2024

 

In Italië is het een van de bekendste vertegenwoordigers van de Siciliaanse wijntraditie, maar Syrah (ook bekend als Shiraz) heeft een thuis gevonden in verschillende delen van de wereld, waarschijnlijk beginnend in Frankrijk en vervolgens aangekomen in Australië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Het is daarom moeilijk om deze druivensoort en zijn wijnen te beschrijven zonder een reis rond de wereld te maken: hier is een gids met de geschiedenis, kenmerken en gastronomische combinaties van Syrah-wijn!

 

Geschiedenis van een krachtige en veelzijdige wijn

 

Het verhaal van Syrah-wijn op een eenvoudige manier vertellen is een complexe onderneming, omdat de oorsprong ervan gehuld is in mythes en betwist wordt tussen verschillende landen. Sommige theorieën plaatsen de oorsprong van deze druivensoort ten onrechte in Syracuse, Sicilië, en anderen in Shiraz, in het oude Perzië, maar onderzoek naar het DNA van de druif in de late jaren 1990 heeft veel twijfels weggenomen. Syrah is officieel afgeleid van een kruising (op een onbekend tijdstip) tussen de Franse druivenrassen Mondeuse Blanche en Dureza, ooit wijdverspreid in de noordelijke Rhône regio, vanwaar deze internationale wijnstok over de hele wereld werd geëxporteerd.

 

Er wordt gespeculeerd dat het dit gebied bereikte door invoer door de Perzen, of dat het de Griekse Phociërs waren die het naar Marseille brachten, waar het zich vervolgens over de rest van de wereld verspreidde. Er wordt ook gezegd dat Cleopatra hem bijzonder waardeerde, dat Marcus Aurelius Probus hem in de 3e eeuw eerst naar Syracuse en daarna naar Gallië importeerde, en dat Plinius de Oudere precies naar Syrah verwees toen hij het in zijn Naturalis Historia over een bepaalde allobrogyne wijnstok had. Weer een andere legende schrijft de introductie van de plant in de Rhône na de Heilige Oorlogen toe aan de kruisvaarders.

 

In Italië verspreidde het zich vooral in Toscane, waar het werd gebruikt om de vinificatie van Chianti te verbeteren, en zijn naam duikt voor het eerst op in documenten uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het druivenras werd vervolgens in 1821 door de Schot James Busby vanuit Frankrijk naar Australië geïmporteerd (en pas later naar de rest van de wereld), waar het veel succes had, een eigen identiteit ontwikkelde en - onder de naam Shiraz - de belangrijkste rode druif van het land werd.

 

Syrah vs. Shiraz: naamcuriosa en producerende landen

 

Shiraz wijnproductie in de wereld

 

De dubbele schrijfwijze waarmee deze wijn wordt aangeduid, hangt slechts gedeeltelijk af van de naam waaronder hij bekend staat in de verschillende producerende landen. De verschillen tussen Syrah en Shiraz zijn voornamelijk te wijten aan de vinificatiestijl.

 

De zogenaamde 'Oude Wereld' stijl wordt typisch gekozen door Italië en Frankrijk voor de productie van Syrah, elegant en gekenmerkt door aardse en kruidige tonen, met een ondertoon van kruiden die vaak aanwezig is en uitgesproken tannines.

 

Volgens de 'Nieuwe Wereld' stijl die meestal gebruikt wordt voor de productie van de niet-Europese versie van deze wijn, zijn het de fruitige toetsen die benadrukt worden, samen met een goede structuur, body en zachte tannines.

 

De belangrijkste spelers in de productie van deze wijn zijn:

 

  • Europa: In Frankrijk - het officiële land van oorsprong - wordt deze druif voornamelijk geproduceerd in de Rhônevallei, terwijl hij in Italië vooral een thuis heeft gevonden op Sicilië, waar hij wordt gebruikt in mengsels met Nero d'Avola. Andere productiegebieden zijn Toscane, Latium, Apulië en Piemonte. Italiaanse syrah wordt gevinifieerd in de 'Oude Wereld' stijl, wat resulteert in een lichte structuur, kruidige, aardse en peperige toetsen, met natuurlijke verschillen afhankelijk van het terroir en het label.

 

  • Australië: onder de naam Shiraz wordt het verbouwd in verschillende wijngebieden, zoals de Barossa Valley, McLaren Vale en Coonawarra. Afhankelijk van het terroir krijgt deze Syrah verschillende organoleptische kenmerken, maar de 'Nieuwe Wereld'-stijl focust vooral op fruitige aroma's, een goede structuur, lichte zuren en een kruidige, peperige ondertoon.

 

  • Verenigde Staten: deze wijn dook voor het eerst op in Californië in de jaren 1970, maar wordt vandaag vooral geproduceerd in Paso Robles, Napa, Sonoma, Columbia Valley en Santa Barbara, en wordt meestal samen met de Syrah-variant vermeld. Qua aroma's lijkt hij meer op de Australische dan op de Europese versie, met meer fruitige en kruidige toetsen.

 

  • Zuid-Amerika: een groot deel van de Syrah-teelt is ook geconcentreerd in de staten Chili en Argentinië (en in Brazilië en Uruguay), met kenmerken die veranderen naargelang het herkomstgebied. Koelere streken in Chili geven zuren en toetsen van zwarte olijven, warmere streken zetten zwarte fruittonen aan, terwijl bergachtige streken kruiden In Argentinië lijken de rode Syrahwijnen erg op de Australische wijnen, fruitig en vol, maar iets kruidiger in de hoger gelegen gebieden.

 

  • Zuid-Afrika: de eerder warme klimatologische omstandigheden die het terroir van dit gebied karakteriseren, worden weerspiegeld in de organoleptische toetsen van deze Shiraz, die focussen op eerder uitgesproken fruitige tonen - vooral zwart fruit - en uitgesproken tannines, maar in evenwicht gehouden door een goede zuurgraad. Er zijn ook toetsen van peper en specerijen.

 

3 Syrah-wijnen om te proberen en te combineren

 

Na het verkennen van de kenmerken van Syrah/Shiraz wijn op de verschillende continenten, is er geen betere manier om je kennis van deze wijnen te verdiepen dan door middel van ad hoc voorstellen.

 

1.                 Syrah Terre Siciliane IGT

 

Hoewel deze wijn deel uitmaakt van het productiepanorama van het grootste deel van Italië, is het vooral op Sicilië dat deze wijn zijn favoriete gebied vindt, wat uitstekende labels oplevert.

Het is dan ook logisch om deze recensie van de beste Syrah wijnen te openen met een Syrah Terre Siciliane IGT.

 

De paarsrode kleur is slechts de eerste van de elegante kenmerken van deze wijn, die de neus verovert met aroma's van rijp fruit, die evolueren naar bramentonen in de mond.

 

De volle en elegante slok maakt het een uitstekende begeleider van vele gerechten, van hartige voorgerechten tot vlezige hoofdgerechten en gezouten vleesvoorgerechten.

 

De ideale temperatuur voor Siciliaanse Syrah ligt tussen 18° en 20°C. De combinatie van Syrah met de mediterrane of Siciliaanse keuken is zeer geschikt: een stevige pasta alla norma, anelletti al forno alla palermitana, involtini alla siciliana of een bord falsomagro, of een stevige mixed board met salami van zwart varkensvlees of Siciliaanse soppressata.

 

2.                 Shiraz Cabernet Koonunga Hill '76'

 

Een glas Shiraz Cabernet Koonunga Hill '76' is een must als je meer wilt weten over de Australische stijl. Het warme, zonnige terroir en de rijping in eiken vaten hebben geresulteerd in een product dat de meest authentieke expressie is van internationale Syrah.

 

De neus wordt gekenmerkt door een helderrode kleur en toont dezelfde levendigheid, met intense toetsen van donker fruit en pruimen en een boeiende ondertoon van chocolade, hout en specerijen. Het resultaat is een elegant en harmonieus profiel dat het gehemelte boeit met zijn intense tannines en goede zuurgraad.

 

De beste combinaties met Syrah-wijn (gekoeld geserveerd op ongeveer 14°C) zijn met wild, zoals tagliatelle met everzwijnragout, gebarbecuede fazantborst, polenta en hertenvlees of gebraden kwartel, waarvan de intense en scherpe smaken goed ondersteund worden door de gruis van deze wijn.

 

3.                 Meerestein" Shiraz-Mourvèdre

 

Tot slot wordt dit overzicht van internationale Syrah en Shiraz afgesloten met een Zuid-Afrikaanse wijn, de 'Meerestein' Shiraz-Mourvèdre. Geproduceerd in het Westkaapgebied, waar de oceaan waait, verovert dit product de zintuigen met speciale tonen die het onderscheiden van de variëteiten die al worden aangeboden.

 

Er is natuurlijk geen tekort aan rood fruit en specerijen die typisch zijn voor de 'Nieuwe Wereld' stijl die de meeste internationale Syrahs kenmerkt, maar een vleugje originaliteit wordt gegeven door vegetale toetsen die het geheel nog interessanter maken. In de mond zijn de tannines gematigd en de lichte zuurgraad helpt het gehemelte te verfrissen.

 

Deze Syrah gaat ook goed samen met vleesparen (zelfs nog beter bij een serveertemperatuur van 18°C), waardoor je zonder problemen kunt variëren. Voor een zondagse lunch kun je hem ontkurken met een klassiek geroosterd varkensvlees met aardappelen, of met een lekkere gegrilde steak, maar hij leent zich ook uitstekend voor een zorgeloze avond met broodjes rundvleesburger.

 

Heb je je favoriete Syrah gekozen? Als je nog steeds besluiteloos bent, blader dan eens door de Giordano Vini catalogus!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog