Moeders keuken: 3 heerlijke recepten (en welke wijnen daar lekker bij zijn)

Moeders keuken is altijd de beste! Haar verwennerijen zijn hartverwarmend: we hebben 3 uitstekende gerechten geselecteerd die je zelf kunt maken, en 3 Giordano-wijnen die er perfect bij smaken.

Moeders keuken: 3 heerlijke recepten (en welke wijnen daar lekker bij zijn)

Datum van publicatie: 05/05/2017

Ze blijf toch altijd je moeder: en moeders keuken heeft die heerlijke geur uit je kindertijd, van toetjes en heerlijke gerechten! We hebben er 3 uitgekozen, traditionele recepten die we allemaal ten minste eenmaal in ons leven hebben mogen proeven. Elk gerecht vertegenwoordigt een stukje Italië, en om niet in clichés te vervallen doen we suggesties voor een bijzondere wijnkeuze. Ga je dit jaar de keuken in om een zeer speciaal feestmaal voor mamma te bereiden?

Recepten

Cotoletta alla milanese

Giordano Vini suggerisce: Cotoletta alla milanese e Rosato Puglia

Ingrediënten

Kalfskoteletten, bloem, 2 eieren, oud brood, boter, zout

Bereiding

Vergeet die vleeshamer: voor een echte cotoletta hoef je het vlees niet plat te slaan. Verwijder eventuele stukjes bot uit de koteletten. Rasp oud brood en zet drie kommen klaar: in de eerste doe je bloem, in de tweede kluts je eieren met wat zout, in de laatste vang je het geraspte brood op.

Haal het vlees eerst door de bloem, dan door het geklutste ei, en tenslotte door het brood, terwijl je stevig aandrukt zodat de broodkruimels beter blijven plakken.

Verhit de boter in een braadpan, bak de gepaneerde koteletten aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier, bestrooi ze dan met een snufje zout en dien ze warm op.

Welke wijn serveer je erbij

Serveer bij de koteletten een Rosato Puglia: deze frisse en geurige wijn heeft een Mediterrane uitbundigheid die qua smaak perfect in balans is met de krokante en zachte bite van de cotolette alla milanese.

Ribollita toscana

Giordano Vini propone Ribollita toscana e Grignolino

Ingrediënten

1 cavolo nero (zwarte kool), selderij, witte bonen, aardappelen, gezeefde tomaten, 2 wortelen, 1 ui, tomaatjes, 2 courgettes, oud brood, extravergine olijfolie

Bereiding

Zeer snel te bereiden, de kooktijd vergt wat geduld: voor een goed resultaat moet deze soep tenminste twee uur koken.

Begin met het klaarzetten van de ingrediënten: snijdt de ui in ringen, de tomaten in partjes, en snijdt de overige groenten tenslotte in blokjes. Snijdt oud brood in plakken en leg ze apart; deze zijn voor de crostini die we op het eind gaan maken. Laat de witte bonen uitlekken (ja, bij wijze van uitzondering kun je die uit blik nemen!).

Doe 3 eetlepels olie in een pan met dikke bodem, voeg de ui toe en verhit. Wanneer deze goudbruin is, voeg je achtereenvolgens de rest van de groenten toe: wortel, selderij en tomaatjes. Bak ongeveer tien minuten met deksel op hoog vuur. Voeg dan de aardappelen toe. Doe na 10 minuten de gesneden cavolo nero en groene kool erbij. Blijf roerbakken. Voeg ongeveer de helft van de bonen toe. Doe ook de courgette in de pan, doe het deksel erop en laat doorbakken.

Verhit de bonen apart in een pan, plet ze met een vork tot een crème, voeg de gezeefde tomaten toe en laat op laag vuur lichtjes inkoken.

Zodra de saus van tomaten en bonen klaar is meng je deze door de groenten.

Maak intussen de crostini di pane klaar, in de oven of in de koekenpan: leg ze op borden en giet de kokende Ribollita erover. Dat zal een rustieke smaaksensatie teweegbrengen!

Welke wijn serveer je erbij

Groenten en peulvruchten gaan perfect samen met een Grignolino Piemonte DOC: een intens aromatische wijn, met lichte tannines en de juiste zuurgraad. De smaken van Piemonte en Toscane komen bij elkaar en zullen je samen veroveren!

Gepeperde mosselen

Giordano Vini propone Impepata di cozze e Soave

Ingrediënten

1 kg mosselen, knoflook, 1 glas Soave, zwarte peper, peterselie, extravergine olijfolie

Bereiding

Was de mosselen zorgvuldig schoon (of beter nog, laat de visboer het voor je doen!). Verwijder de baard van de schelp en schraap eventuele restanten weg met een aluminium schuursponsje of met de achterkant van een mes. Doe dit onder koud stromend water.

Pel en plet met een mes 2 teentjes knoflook, doe ze in een hoge pan met 4 of 5 eetlepels extra vergine olie. Verhit op laag vuur tot de knoflook goudbruin is, doe dan de mosselen erbij en laat enkele minuten opkomen. Tijd om af te blussen met Soave: voeg een glas wijn toe en laat het verdampen. Laat op hoog vuur opkomen totdat je ziet dat alle schelpen goed open zijn.

Serveer met goudbruine crostini om het gerecht nog smakelijker te maken!

Welke wijn serveer je erbij

Houd je aan onze bijzondere wine pairing: bij dit in heel Italië gewaardeerde Napolitaanse gerecht hoort een witte wijn met karakter. Ontkurk een Soave, de elegante en geurige trots van de Veneto. Zijn uitgebalanceerde frisheid en zuurtegraad vormen een harmonieus geheel met de mosselen, en zijn stevige structuur maakt dit eenvoudige maar stoere gerecht nog smakelijker.

Photo credit: simpleprovisions via Visualhunt / CC BY

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog