Hoe vaak heb je toevallig deelgenomen aan een proeverij en hoorde je over fruitige, bloemige of kruidige aroma's? Het waarnemen, maar vooral herkennen van de aroma's van een wijn, is niet triviaal, integendeel. De menselijke reukzin is 25.000 keer gevoeliger dan smaak, en onze neus kan meer dan 400.000 geuren onderscheiden, in tegenstelling tot de vijf belangrijkste gewaarwordingen waarop onze smaakcapaciteit is gebaseerd. Toch zijn we niet getraind om deze zintuiglijke activiteit uit te voeren, en vertrouwen we voornamelijk op ons zicht om de wereld om ons heen te begrijpen.
Maar met oefening en een beetje goede wil is het mogelijk om ons reukvermogen te ontwikkelen, waardoor het steeds geavanceerder wordt.
Maar wat zijn deze beroemde "wijnaroma's" precies? De geuren zijn te wijten aan chemische verbindingen, of aan geurstoffen die in de wijn aanwezig zijn, die worden geclassificeerd door ze te associëren met geuren die in de natuur voorkomen en al bekend zijn.
Daarom kunnen we ze in drie categorieën onderscheiden: primaire, secundaire en tertiaire aroma's.
Primaire aroma's
Het primaire aroma's, ook wel rassen genoemd, worden beschouwd als de typische aroma's van de druivensoort. Ze bestaan in feite al in de wijn en zijn afhankelijk van de geurkenmerken van de gebruikte druiven: ze bevinden zich vooral in de druivenschillen en worden tijdens de maceratie- en fermentatiefase op de wijn overgedragen.
Verschillende wijnstokken geven dus hun oorsprong aan de druiven, en dus wijnen met een verschillende geur. Sommige hiervan zijn bijzonder rijk aan geurstoffen: hieruit worden de zogenaamde aromatische wijnen geboren, gekenmerkt door een indringend, karakteristiek en gemakkelijk herkenbare geur. Een paar voorbeelden? Gewürztraminer, Malvasia, Moscato en Brachetto.
Met een minder beslissend karakter maar met een even eigenaardig bouquet zijn er in plaats daarvan de semi-aromatische wijnstokken, waaronder Merlot, Riesling, Chardonnay, Müller Thurgau en Cabernet Sauvignon.
Secundaire aroma's
Dit zijn de aroma's die de wijn verkrijgt tijdens de wijnbereidingsprocessen. Ze onderscheiden zich door voorkeursaroma's, die ontstaan tijdens het persen van de druiven en een uitgesproken plantaardig karakter hebben, en fermenterend zijn. Waar zijn ze van afhankelijk? Van het gebruikte type gist, van de wijnbereidingstechnieken, van de temperatuur in de kelder ... Al deze factoren kunnen het geurprofiel van een wijn aanzienlijk veranderen, waardoor het een min of meer bloemig, fruitig of plantaardig karakter krijgt.
Een wijn waarin bloemige tonen zeker de overhand hebben, is Bardolino: hier is het viooltje de hoofdrolspeler, vergezeld van een goede mineraliteit die wordt verleend door het wijnland met uitzicht op het Gardameer. Het fruit, vooral groene appel en peer, komt beslist naar voren in Fiano: intens en overtuigend, perfect voor een diner met zeevruchten.
De tertiaire aroma's
Hier bevinden we ons in de laatste fase van de wijnproductie, namelijk de verfijning, rijping en veroudering. Hier ontwikkelen zich de zogenaamde tertiaire aroma's, na complexe chemisch-fysische reacties. Deze processen beginnen eerst in het vat (of houten vaten of kruiken), en gaan dan verder in de fles, waardoor meer kruidige, geroosterde en intense aroma's ontstaan, zoals die van kaneel, kruidnagel, tabak, koffie en cacao.Deze aroma's zijn dan ook typerend voor wijnen die een lange rijpingstijd nodig hebben, zoals Barolo of Brunello di Montalcino.
Het belang van het kiezen van het hout voor het vat of de kruik moet ook worden benadrukt, omdat het de wijn de typische "houtachtige" en zoete vanillegeur geeft.
Maar het olfactorische onderzoek eindigt hier niet, ook al is het moeilijkste deel, voor een liefhebber die de wereld van het proeven benadert, is het juist de identificatie van de aroma's. Om een wijn echt te begrijpen, is het noodzakelijk om het reuk bouquet te evalueren aan de hand van vier kenmerken: de intensiteit van de aroma's, hun kwaliteit, complexiteit en tenslotte hun aard.
Of je nu een beginner bent of een ervaren kenner, er is maar één manier om je reukvermogen te verbeteren: door het te proberen! Dus laat je nieuwsgierigheid de vrije loop en train door steeds verschillende wijnen te proeven: verwen je zintuigen en volg je instinct, je hebt alle tools die je nodig hebt om een volledige olfactorische evaluatie te maken.