Tijdens de herfst worden de tafels verrijkt met uitnodigende seizoensproducten: smakelijke champignons, zachte kastanjes... en zeer verfijnde truffels! Het is namelijk een feit dat de oogst gedurende het gehele jaar doorgaat, er zijn vele rassen van dit gerenommeerde fruit van het grondgebied, en juist vanaf de herfst komt de zoektocht naar de waardevolle witte truffel tot leven. Hier zijn 12 dingen die je (misschien) nog niet weet over dit juweel van de keuken!
12 curiositeiten over de truffel
1 - De truffel is niet wat je denkt
Hoewel de wetenschappelijke naam van de belangrijkste stam (Tuber Micheli) ons in staat stelt te denken dat het een knol is, zoals de aardappel, is de truffel zeer zeker anders. Het is een zwam. Dat klopt, net als eekhoorntjesbrood of grote parasolzwam. Het enige verschil met de laatste is dat de truffel een soort paddenstoel hypogeum is: dat wil zeggen ze groeien onder de grond.
2 - De eerste truffelzoekers waren...
We weten het niet zeker. De eerste schriftelijke getuigenissen die men is tegengekomen, dragen de handtekening van Plinius de Oudere, een Romeinse natuuronderzoeker in de eerste eeuw n. Chr. Dankzij verwijzingen in zijn geschriften wordt er verondersteld dat truffels al heel lang bekend zijn, zelfs door de oude Egyptenaren: Cheops liet voor de buitenlandse ambassadeurs dit kostbare voedsel voorbereiden..
3 – De vriend van bomen
De truffel ontstaat en bloeit naast de wortels van sommige bomen in het bijzonder: hazelnoten, beuken, lindeboom of populieren. Ook wortels van eiken garanderen de truffel de ideale omgeving om zich te ontwikkelen: gunstige klimatologische- en omgevingsomstandigheden zijn belangrijke elementen in de groei van onze kostbare tuber micheli.
4 - Ecosysteem kwestie
Om de truffel te kunnen verspreiden en vermeerderen is het nodig om... gegeten te worden! Ja, omdat de sporen die nieuwe knollen genereren, alleen worden vrijgegeven wanneer de truffel wordt opgegraven en door een dier wordt gegeten (meestal een zwijn).
5 - De beste truffelzoekers ter wereld? Niet de honden
Precies. Hoewel in de collectieve verbeelding het idee van de truffelzoeker altijd min of meer vergezeld gaat van het profiel van een trouwe hond met een neus op de grond, is de beste hulp die gevonden kan worden om truffels te vinden het varken. Er is echter een grote maar? Zodra het onderzoek succesvol is afgerond, kunnen varkens de truffels beschadigen met poten of neus, die minder gevoelig zijn dan die van de honden.
6 - Een geheim om de truffel voor een lange tijd te bewaren
Hoe bewaar je de truffel lang en in optimale conditie? Plaats hem in een pot gevuld met rijst. Rijstkorrels helpen op natuurlijk wijze om het vochtgehalte stabiel te houden en drogen de truffel bij eventuele excessen. Bovendien absorbeert rijst de geur van truffels... en kan daarna worden gebruikt om onvergetelijke risotto te koken!
7 - Consumptie? Iedereen zijn eigen keuze
Er zijn veel tips om het beste uit de truffel te halen om op tafel te zetten. Een eerste onderscheiding, belangrijk om het maximale genot van elk van de twee soorten te verkrijgen, is zeer eenvoudig te volgen: het is wenselijk om witte truffels rauw te eten, terwijl voor zwarte truffels aanbevolen wordt om ze te koken.
8 - De regio die de grootste hoeveelheid witte truffel produceert is...
De grootste hoeveelheid witte truffel genaamd Tuberum Magnatum Pico wordt geoogst in Molise. Een klein gebied met opmerkelijke rijkdom, aangezien 40% van alle Italiaanse witte truffels uit deze bossen komen.
9 - Wijnen en truffel
Hier is wat je moet weten om je gerechten met truffel het beste te kunnen begeleiden met de meest geschikte wijnen: Ten eerste kies geen te aromatische wijnen, omdat de sterke smaak van de truffel het wijn proeven kan ondermijnen en de harmonie niet ten goede komt. Als je een rijpere wijn kiest, let op de geuren die zouden kunnen vrijkomen: wijnen met vanillesmaak of tabak wordt afgeraden. Of je nu een witte wijn of een rode wijn kiest, kies een wijnetiket met een zeer lage zuurgraad. Een advies? Kies voor de zwarte truffel een Montepulciano d'Abruzzo of Nebbiolo. Voor de witte truffel, kies een Cortese DOC, of een Dolcetto Costafiore.
10 - Waarom ruikt truffel naar gas?
Het zou beter zijn om de vraag om te keren: gas is geurloos, dat de karakteristieke geur die geroken wordt, het gevolg is van een stof die toegevoegd wordt aan de gasfles en die helpt om te bepalen wanneer de fles ongeveer leeg is, of wanneer is blijven openstaan. Deze chemische stof heet tetrahydrothiofeen, die lijkt op de geur van witte truffel. Terugkerend naar de hoofdpersoon van onze analyse, de kenmerkende geur van de knol is te wijten aan bacteriële kolonies die hierin "wonen". Deze kolonies produceren 2,4-Dithiapentaan en dimethylsulfide, stoffen die zorgen voor de karakteristieke geur van de truffel.
11 - De duurste ter wereld?
De duurste truffel ter wereld werd in 2016 verkocht in het Kasteel van Grinzane Cavour (Cuneo) tijdens de l’Asta Mondiale del Tartufo Bianco d’Alba. Met een opmerkelijk gewicht (900 gram), een indrukwekkende vorm en een minder scherpe en zachtere geur in vergelijking met vele andere aanwezige exemplaren, heeft deze witte truffel het bieden zien afsluiten zodra het recordbedrag van 100.000 euro was bereikt. De gelukkige kopers? Een groep amateurs die uit Hong Kong kwamen.
12 - Producten gearomatiseerd met truffel? Ja, bedankt!
Als je op zoek bent naar een goede manier om de truffel te ontdekken, probeer dan selectie van gearomatiseerde producten? Risotto of tagliatelle, truffel tomatensaus of champignons en truffels, truffelolie: ongeacht de richting die je aan jouw speciaal diner wilt geven, vindt je het ideale ingrediënt in onze pantry. Ontdek een van de mooiste schatten van de herfst, geeft je een fijne ervaring van echte gourmet!
Photo credit: jaumescar , freestock.ca ? dare to share beauty e Ray in Manila via VisualHunt.com / CC BY