De Vermentino driehoek

Op ontdekkingstocht naar de koning van de zomer, tussen Ligurië, Toscane en Sardinië

De Vermentino driehoek

Datum van publicatie: 01/07/2021

Als ze je vragen wat de Vermentino is, antwoord dan gewoon "de wijn die van de zee houdt" en je hebt al raak geschoten. Want deze witte wijn met een zonnige en overweldigende persoonlijkheid herinnert helemaal aan de Tyrrheense Zee en zijn prachtige rotskusten: de uitgesproken sappigheid, de frisheid, de geuren van mediterrane struikgewas en citrusvruchten... een echt wonder. Juist vanwege deze eigenschappen is het onmogelijk om haar niet op tafel te serveren als er vis op het menu staat. Of als de avond valt en er is die aangename bries, die je doet denken aan een vakantie in Ligurië van jaren geleden. In deze gevallen is het ontkurken van een Vermentino een absolute must.

 

Geschiedenis en oorsprong

Over de oorsprong van deze nobele druif wordt al lang gediscussieerd. Zoals al is gebeurd bij andere wijnen, bijvoorbeeld de Cannonau, ondersteunt een van de meest wijdverbreide hypothesen haar Spaanse oorsprong. Een andere onderzoek heeft daarentegen een connectie met Hongarije aan het licht gebracht, waar de Vermentino druif Furmint wordt genoemd. Er is geen gebrek aan studies die bevestigen dat de Vermentino werd geboren in Italië, met name in Ligurië, een van de regio's waar ze het meest wordt verbouwd. Tot op heden is er nog geen zekerheid over de herkomst, maar over één aspect zijn we het eens: in de voorgaande eeuwen werd de Vermentino gevinifieerd in verschillende soorten, waaronder de passito. Tegenwoordig is er echter een neiging om de voorkeur te geven aan haar pure vorm of in een droge versie.

 

Ligurië, Toscane en Sardinië: de Bermudadriehoek van Vermentino

Als er een lijn zou kunnen worden getrokken, die de belangrijkste productiegebieden van Vermentino met elkaar verbindt, zou het resultaat een driehoek zijn tussen drie regio's met uitzicht op de Tyrreense Zee: Ligurië, Toscane en Sardinië.Het is hier dat we de beste uitdrukkingen van deze witte wijn vinden, gekenmerkt door een goede structuur en frisheid, evenals een uitstekende persistentie. Het onderscheidende kenmerk is zeker de smaak, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de verschillende benamingen, gekoppeld aan de kenmerken van de bodem en het microklimaat van elk gebied. In de Toscaanse Vermentino komen bijvoorbeeld de frisheid en mineraliteit duidelijker naar voren, samen met de meer citrusaroma's en amandeltonen, vooral in de afdronk. De Sardijn is over het algemeen voller en aromatischer, met hints die duidelijk herinneren aan het mediterrane struikgewas en een nog uitgesprokener zoutgehalte.In Ligurië wordt de Vermentino vrijwel overal verbouwd en verkrijgt ze meer genuanceerde tonen: een fruitiger en bloemiger bouquet, met aroma's van perzik, meloen en witte bloemen die een slok makkelijker drinkbaar maken. Meestal heeft ze een iets lager alcoholgehalte dan de eerste twee.

 

Als in deze drie regio's de Vermentino een hoofdrol speelt, gaat het in de andere gepaard met de productie van inheemse wijnen, zoals bijvoorbeeld gebeurt op Sicilië. De Vermentino Terre Siciliane is een geurende en suggestieve witte wijn, met delicate suggesties van witte bloemen en tropisch fruit. Ook hier is de smaak belangrijk, maar laat ze ruimte voor een heerlijk aroma en meer uitgesproken kruidachtige tonen.

 

De Vermentino aan tafel

Grote veelzijdigheid en maximale opbrengst: als je een Vermentino hebt, kun je spelen met verschillende combinaties, van vis tot vlees. De versheid en smaak maken haar perfect bij eerste en tweede gangen met zeevruchten, zoals gebakken mosselen, baby-octopussoep of gegrilde inktvis. Een aperitief met een kaasplankje van gemiddeld gerijpte kaas vindt ze geweldig, en ook een meer “light” op basis van groenten fingerfood. Ze is een winnende keuze bij risotto, maar ze houdt ook heel goed stand in combinaties met wit vlees. Kortom, een echte wildcard om altijd in huis te hebben, te serveren op een temperatuur van 10°-12° wanneer je van het echte vakantiegevoel wilt genieten.

 

 
Bekijk de inhoud
Zoek in het blog