La Barbera wordt vaak beschouwd als de "vrouwelijke" versie van de Barolo: de laatste is een van de bekendste wijnen ter wereld, beschikt over talrijke internationale onderscheidingen en heeft een oude traditie achter zich. Zijn "zus", aan de andere kant, is de kring van grote wijnen in recentere tijden binnengegaan, maar heeft niets te benijden van de zogenaamde "koning der wijnen" of "wijn der koningen". Vandaag willen we u enkele anekdotes vertellen over deze andere belangrijke benaming van Piëmont. Staat u al klaar om met uw neus in een glas Barbera te duiken? Laten we dus beginnen.
Wijn en wijnstok hebben dezelfde naam, maar traditioneel wordt de naam van de wijn aangegeven met de vrouwelijke vorm "La Barbera", terwijl met de mannelijke vorm "Il Barbera" de naam van het druivenras aangegeven wordt.
Het is het meest gecultiveerde druivenras in Piëmont: ze vertegenwoordigt ongeveer 35% van het gehele wijnbouwareaal in de regio, ongeveer 50.000 hectare en er is geen gemeente waar ze niet wordt verbouwd.
Ze is samen met Sangiovese de meest voorkomende rode druivensoort in Italië.
In Piëmont zijn er drie verschillende DOCG-gebieden: Nizza, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato Superiore en talrijke DOC's.
De oorsprong van de naam Barbera gaat waarschijnlijk terug naar oude subalpiene achternamen zoals Barbero, Barberio, Barberis: bijnamen die verband houden met het beroep van kapper, een beroep dat in die tijd zeer gerespecteerd werd en voorzien was van zijn eigen discrete economische erfenis. Een andere hypothese is dat Barbera zijn etymologische wortels had in hetzelfde land waarop de talrijke "barbaarse" dorpen van het gebied ontstonden: een idee dat zijn eigen logica heeft als u denkt dat Piëmont historisch gezien een grensgebied is, dat als toegangspoort tot het Italiaanse schiereiland wordt gebruikt.
Ooit werd het beschouwd als een tafelwijn, zonder al te veel pretenties, tegenwoordig valt ze op door talloze voorbeelden van een uitstekende wijnregio. Haar grote veelzijdigheid is één van de grootste troeven. Ze wordt puur gevinifieerd om, zowel frisse als aangename wijnen te verkrijgen die jong kunnen worden geconsumeerd, als belangrijke wijnen die op hout zijn gerijpt en bedoeld voor lange rijping. Ze wordt ook heel vaak gebruikt als een verbetering voor het wijndruivenras om kleur en structuur te geven aan wijnen die anders een beetje plat zouden zijn. Kortom… ze is in alle opzichten een uitstekende joker die ook in combinatie met de meest uiteenlopende gerechten gebruikt kan worden.
Om af te sluiten met een beetje meer "technische" nieuwsgierigheid, moet u weten dat: op sommige soorten fruit, waaronder druiven, er een witachtige, wasachtige substantie zit die dauwlaag wordt genoemd en die de eigenschap heeft de binnenkant van de vrucht te beschermen tegen uitdroging. Il Barbera heeft een hoog dauwlaag gehalte en het is dankzij de natuurlijke kenmerken dat dit druivenras bezit, dat Barbera een wijn van topkwaliteit is geworden.
We raden drie verschillende uitdrukkingen van deze geweldige wijn aan, omdat het echt de moeite waard is om u te laten bevangen door de details en de vele verschillen die elke fles Barbera uniek maken.
Barbera D’Asti DOCG "Collection" Een "klassieker" uit Piëmont, afkomstig uit Barbera d’Asti druiven, vakkundig gerijpt in eikenhouten vaten
Barbera DOC Piemonte Een uniek droge rode wijn, fijn en elegant, met een goede structuur en concentratie, verkregen uit fijne Barbera druiven en gevinifieerd bij een gecontroleerde temperatuur.
Barbera D’Asti DOCG Superiore Ze is afkomstig van een druivenras die groeit langs de zuidhellingen van de Asti-heuvels. Barbera d'Asti DOCG Superiore groeit onder begeleiding van deskundige handen en met een zeer lage productie per hectare. Deze wijn wordt alleen geproduceerd in jaren die worden gekenmerkt door een goed klimaat waarin de druiven tot in de perfectie kunnen rijpen. De ingrediënten van zo'n succesvolle wijn? De wijnstreek en de ervaring van degenen die al meer dan 100 jaar druiven verbouwen en wijn met passie produceren.