Piemonte is niet alleen maar ons thuisland, in deze streek valt tevens veel te ontdekken: aan de vele beschermde-oorsprongsbenamingen en eeuwenoude wijnbouwtraditie heeft dit gebied zijn sterke binding met wijn te danken. Dit is ook een streek waar men van lekker eten houdt, waar een jovialere sfeer hangt dan je denkt en die een rijke geschiedenis heeft nagelaten. Ontdek hier enkele bezienswaardigheden!
Weinig bekende Piemontese feiten en bezienswaardigheden
1 – Niet één traditionele keuken, maar vele
De regionale keuken in Piemonte is verbazingwekkend gevarieerd en rijk: van berggerechten als fontina- of tomakaasfondue tot agnolotti, de klassieke Ligurische ravioli in een nieuw jasje. Uit Ligurië komt ook één van de hoofdingrediënten uit de traditionele Piemontese keuken: ansjovis. Het oude beroep van ansjovishandelaar werd in de bergvalleien tussen Piemonte en Ligurië veel uitgeoefend. In de wintermaanden gingen de boeren, gedwongen hun werk op het land te staken, van huis en begaven zich naar de kust om gezouten ansjovis in te slaan, en dit vervolgens door te verkopen in de stad. Binnen families gingen deze kostbare ingrediënten van generatie op generatie over en zijn ze tenslotte deel gaan uitmaken van de lokale keuken. Bagna cauda, geroosterde paprika’s met knoflook en ansjovis, en talloze andere recepten waar fijnproevers die aanschuiven voor een Piemontees maal van zullen smullen. En verder nog de fritto misto, rauwe vleeswaar, gestoofd vlees uit Barolo, slakken uit Barbera… en talloze andere gerechten om te ontdekken!
2 - De charme van Usseaux
Wil je een schilderachtig dorpje zien? Ga dan naar Usseax: het kleine gehucht in de provincie Turijn, een paar minuten van Fenestrelle, biedt een betoverend en apart schouwspel van oneindig veel schilderingen op de stenen muren van de huizen aldaar. Wat stellen ze voor? Taferelen uit het dagelijks leven in de bergen, oude ambachten en dieren die je op straathoeken aangluren. Een werkelijk tot de verbeelding sprekend stadje, ideaal als bestemming voor een uitstapje, wanneer je een schitterend en onbekend Italië wilt ontdekken.
3 – Palio? In Asti vind je de oudste van Italië
De oudste palio is die in Asti, welke elke derde zondag van september gehouden wordt. Hoewel er geen absolute zekerheid bestaat over waar de eerste plaatsvond, noemde de geschiedschrijver Guglielmo Ventura in 1275 de race al een eeuwenoude, gewortelde traditie. Kortom, een evenement dat al (bijna) duizend jaar plaatsvindt! Niet alleen de Palio zorgt in september voor een levendige sfeer in Asti: ook het Festival delle sagre, Douja D’Or en vele andere initiatieven veranderen de stad in een openluchtfeest.
4 – Piemonte, een streek waar je vele soorten wijn vindt
De Barbera en de Barolo zijn dan misschien de bekendste, maar zeker niet de enige: de Nebbiolo, de Grignolino, de Arneis, de Cortese, de Barbaresco… kortom, rijen wijnstokken van onschatbare waarde, die de glooiende heuvels tooien van een land dat gek is op deze godendrank. Krijgt elke fan alleen al van de naam barolo een warm gevoel, voor de barbera is vaak weinig waardering of aandacht. Je hoeft maar van een glaasje te nippen om te begrijpen hoe waardevol het is: een stuk Italiaanse wijngeschiedenis, van een ongeëvenaarde kwaliteit. Zo beroemd en gewaardeerd, dat er menig gedicht aan is opgedragen: de Piemontees Secondo Petiti schreef in een gedicht over de Barbera: “Als de groten der aarde samen aan één tafel zouden zitten, zou een oorlog niet beter buiten de deur kunnen worden gehouden dan met een grote “bagna cauda”, met “pinten” goede Barbera (con dle pinte ‘d bon Barbera c’a distend i nerv ‘d a front) die de zenuwen in het voorhoofd ontspant. Alleen zo zal er vrede, liefde en respect zijn”. Niet slecht voor een rode volkswijn als de Barbera!
5 – Bogianen, een geuzennaam om trots op te zijn
Piemontezen worden in het algemeen zo genoemd vanwege een bepaalde eigenschap, namelijk overdreven voorzichtigheid, het moeilijk om kunnen gaan met veranderingen. Maar weet je waar deze bijnaam vandaan komt? Wanneer je dit leest, zul je er een heel ander idee bij krijgen!
In het Piemontees betekent het (letterlijk) “verroer je niet” en het schijnt dat de eersten die ze zo noemden de soldaten zijn geweest die werden ingezet tijdens de Eerste Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Frankrijk, vijand van Savoie en zijn bondgenoten, wilde Genua veroveren. Een eerste aanval vanaf de Côte d’Azur resulteerde in een nederlaag. De Fransen besloten een aanval vanuit het noorden te wagen, via de valleien en de heuvels van Piemonte. Nadat ze de zwakke plek van het vijandelijke rijk hadden gevonden (de Colle dell’Assietta), kwam het Franse leger in beweging en bereidde de aanval voor. Op 19 juli 1747 begon de strijd. Tijdens de veldslag werd onmiddellijk duidelijk hoe ongelijk de strijd was, met dat overweldigend grote Franse leger: de graaf van Bricherasio, generaal van de vlak bij de Assietta gelegerde Piemontezen, gaf het bevel zich terug te trekken en beschutting te zoeken op de Grand Serin, zodat de verliezen beperkt zouden blijven. De door de graaf van San Sebastiano geleide troepen weigerden zich over te geven en verlieten de Assietta niet. De graaf van San Sebastiano zou tegen de generaal gezegd hebben dat hijzelf, noch zijn mannen de heuvel zouden verlaten (“Nojàutri bogioma nen”, we verroeren ons niet). De strijd woedde de hele nacht, en tegen alle verwachtingen in wonnen de Piemontezen.
De gebeurtenis veroorzaakte zoveel ophef in heel Europa, dat de koning van Pruisen (die verwikkeld was in een conflict met het Koninkrijk Sardinië) ooit zei: “Als we over zo’n waardevol leger zouden beschikken, veroverden we heel Europa”. Geen gekke bijnaam, toch?
Photo credit: robertofaccenda.it via Visualhunt / CC BY-SA