Geschiedenis van een volledig Italiaanse uitmuntendheid: de Grappa

Oorsprong en geheimen van één van de meest geliefde destillaten ter wereld

Geschiedenis van een volledig Italiaanse uitmuntendheid: de Grappa

Datum van publicatie: 25/01/2021

Of u nu als kind keek hoe uw grootvader het na het eten dronk, of dat het in de bergen was, toen u midden in een bijeenkomst van alpinisten zat, de ontmoeting met grappa liet u zeker niet onverschillig. Want als het koud is en de temperaturen dalen, vereist het algemeen gebruik dat u een glas drinkt, gewoon om "uzelf op te warmen". Of in brand staan, het hangt af van uw zienswijze. Maar er is zeker geen gebrek aan verbeeldingskracht in Italië, zo erg zelfs dat het altijd gemakkelijker wordt om grappa te vinden, zelfs in hartige en zoete recepten (hebt u bijvoorbeeld ooit de Barolo-grappa pralines geprobeerd?).

 

Grappa wordt gedefinieerd als druivenras eau-de-vie die uitsluitend in Italië wordt gedistilleerd. Dit betekent dat de zaden en schillen van druiven (het draf in feite) afkomstig moeten zijn van druiven die in ons land zijn geteeld en gevinifieerd.

Maar hoe wordt het gemaakt? En waar is het ontstaan? Hier zijn de antwoorden op al uw twijfels over dit ongelooflijke distillaat. En uiteindelijk zult u zien, het eerste dat u gaat doen is uw glas gaan vullen ...

 

Oorsprong

Het is moeilijk precies te begrijpen wanneer de mens Grappa begon te produceren ... Bronnen lijken een distillatie van draf al tussen 1300 en 1400 aan te tonen, maar misschien zelfs eerder. Wat in ieder geval zeker is, is dat het in het begin een populaire drank was, voor minder welvarende klassen: de edelen dronken wijn en lieten "hun afval" achter (huiden, zaden, stengels). Het resultaat was een heel ander distillaat dan we tegenwoordig kennen, veel droger, brandend en vaak met een scherpe en onaangename smaak. Het is met de Eerste Wereldoorlog dat Grappa eindelijk een plaats op het podium inneemt, als "vloeibare moed" voor de soldaten aan het front.

Maar het zal pas na de Tweede Wereldoorlog zijn dat Grappa, met de economische bloei en de verandering in smaakgewoonten, minder agressief, zachter en eleganter zal worden, ook dankzij de lange houtrijping.

 

Hoe wordt het gemaakt?

En hier verschijnt één van die uitvindingen waarvoor u alleen maar verwonderd kunt zijn: de destilleerkolf. Er zijn verschillende soorten (een 'discontinue cyclus' voor de productie van artisanale grappa's, 'continu' voor mensen in de industriële sector), maar wat ze verenigt, is het vermogen om de vluchtige delen van de gefermenteerde draf (alcohol, water en aromatische stoffen), van zijn vaste componenten. Met andere woorden, om de distillatie te maken. Elke producent kan vervolgens beslissen of, hoeveel en waar hij zijn eigen Grappa laat rijpen, filteren en bottelen.

 

Soorten Grappa

Jong, gearomatiseerd, verfijnd op hout (of in zichzelf opgesloten), gerijpt en riserva. Hier zijn de belangrijkste categorieën om een ​​grappa te classificeren. Maar het is niet het enige criterium ... het is bijvoorbeeld mogelijk om onderscheid te maken tussen enkele variëteiten en die verkregen zijn uit draf van verschillende wijnstokken. Één van de meest bekende is zeker de Grappa di Brunello, verkregen uit Sangiovese-draf, één van de beste wijnstokken in Italië. Als dit een zachte en ronde smaak heeft, kan hetzelfde niet gezegd worden voor de gerijpte Grappa di Barolo. De laatste, verkregen uit het draf van Nebbiolo-druiven van Barolo, wordt gekenmerkt door een drogere smaak, met typische aroma's die worden verkregen door rijping op hout, in de eerste plaats vanille. De gerijpte Grappa di Amarone heeft een geweldige textuur, met een intense amberkleur die u verleidt om hem te proeven, met een sterke maar evenwichtige smaak: alleen voor echte harde. Als het daarentegen de zachtheid is waarnaar u op zoek bent, ga dan voor de Grappa di Prosecco, want met zijn aromatische rijkdom en fruitige aroma's is het de juiste keuze voor liefhebbers van sterke maar beslist harmonieuze smaken.

Kortom, er zijn veel ideeën om de sfeer te verwarmen, u hoeft alleen maar te kiezen en te proberen (met bijvoorbeeld chocolade is het pure magie). En onthoud, als u van een combinatie houdt, dan is dit altijd de juiste.

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog